Kasko sigortası, kendi aracınıza gelen maddi zararları teminat altına almaktadır. Trafik sigortası ise, aracınızın üçüncü kişilere vereceği maddi ve bedeni zararları teminat altına alan ve yaptırılması zorunlu olan bir sigortadır. Trafik sigortası, sadece üçüncü kişilere verilen zararları karşılamakta olup, kendi aracınızın hasarını ödemez. Bu durumda, kasko sigortası yaptırılması gerekmektedir. Şirketler, teminatların geliştirilmesi amacıyla paket poliçeler de oluşturmaktadırlar. İşte bu kapsamda, kasko sigortaları ile birlikte İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası, Ferdi Kaza Sigortası, Seyahat Araç Destek Sigortası gibi teminatlarda ek poliçelerle verilmektedir. Örneğin: Trafik sigortası manevi tazminat taleplerini karşılamazken, kasko sigortasına ek olarak Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası ile manevi tazminat talepleri ek sözleşme ile teminat altına alınabilir.
Aracın kendi gücüyle girip çıkacağı, ruhsatlı ve tarifeli çalışan gemi ve trenlerde taşınması esnasında oluşan hasarlar teminata dahil olup, diğer taşımalar sırasında oluşan hasarlar kapsam dışındadır.
Evet, trafik sigortası zorunludur. Trafik sigortasız aracınız ile trafiğe çıktığınız takdirde aracınız bağlanabilir. Trafik sigortası olmadan trafiğe çıkan araçlar hem bağlanmakta hem de para cezası uygulanmaktadır. Ayrıca geçmiş yıllardan kazanılmış hasarsızlık indirimi gibi haklar da kaybedilmektedir.
Hasarsızlık indirimi devam eder. Ancak poliçe bitiş tarihinden itibaren her 30 gün için %5 zamlı prim alınır. Bu uygulamada alınacak en fazla zam yüzdesi %50’dir.
Evinizi su basması, evinizde yangın çıkması vb. durumlarda komşularınızın da zarar görmesi halinde meydana gelen hasarın sigorta tarafından karşılanması mümkün. Eğer konut sigortası poliçenizde “komşu mali sorumluluk” teminatı bulunuyorsa, komşunuzun evinde meydana gelen hasar, teminat limitleriniz dahilinde sigorta tarafından karşılanır
Kiracı olarak oturduğunuz evde yangın, dahili su, hırsızlık vb. sebeplerle yalnızca sizin eşyalarınızda değil ev sahibine ait olan kapı, pencere veya evin başka bir bölümünde hasar meydana gelmişse ev sahibinin zararı sigorta tarafından karşılanır. Ancak bunun için konut sigortası poliçenizde “mal sahibine karşı sorumluluk” teminatı bulunması gereklidir
Konut sigortası poliçenizde “deprem ve yanardağ püskürmesi” teminatı bulunuyorsa olası bir deprem veya yanardağ püskürmesi durumunda gerçekleşecek hasar, teminat limitleriniz kapsamında sigorta şirketi tarafından karşılanacaktır.
Schengen ve Dünya ülkelerine gidiş için vize işlemlerinde gerekli olan bu sigorta ile, yurtdışına yaptığınız seyahatlerde karşılaşabileceğiniz acil durumlarda sizi güvence altına alıyoruz. Seyahat sağlık sigortası yurtdışına çıkışlarda en önemli gereklerden biridir. Yurtdışında bulunurken hastalık veya kaza halinde acil tıbbi yardım hizmetlerinin yanı sıra tedavi giderlerinin karşılanmasını da sağlamaktadır. Ayrıca Schengen ülkelerine vize için gerekli bir sigortadır.
Seyahat sağlık sigortasını herkes yaptırabilir. 60-65 yaş arası olanlardan %100 ek prim, 66- 70 yaş arası olanlardan %200 ek prim alınmaktadır. 70 yaş sonrası kabul edilememektedir.
Seyahat sağlık sigortası mutlaka seyahat başlamadan önce yapılmalıdır. Seyahat başladıktan sonra poliçe düzenlenemez, düzenlenmiş poliçede plan değişikliği yapılamaz veya süre uzatımı istenemez. Sigorta poliçesi ile ilgili bütün işlemlerin seyahat başlamadan önce tamamlanmış olması gerekir.
Emtia (yük) sigortaları yükün sahipleri tarafından yaptırılır. Taşıyıcı sorumluluk sigortaları ise sadece nakliyatçı firmalara yapılabilen bir sigortadır. Nakliyatçı firmalar taşıdıkları malların herhangi bir hasar veya ziyana uğraması nedeniyle doğabilecek sorumluluklarına karşı, bir limit dahilinde sigorta yaptırabilir.
Kullanılmış emtialara ve açık kasa kamyonlarla yapılan sevkiyatlara, şirketten şirkete değişmekle birlikte genelde geniş teminat verilmek istenmez.
Gemi ile yapılan sevkiyatlarda söz konusu gemi dökme yük taşıyor ve 10 yaşından, diğer yükleri taşıyor ve 15 yaşından büyükse gemi yaş zammı ek primleri alınır.